Com mantenir els peus calents a l´hivern?

La circulació sanguínia

Hi ha gent que té una bona circulació sanguínia a les extremitats de manera que generalment mai passarà fred als peus o les mans. Però els que no hem corregut la mateixa sort, solem passar un munt de fred a les extremitats durant les activitats a la neu, sigui passejant, esquiant, practicant alpinisme o fent raquetes. Per això volem compartir alguns consells que ajudaran a combatre aquesta sensació de fred als peus.

Utilitzar el material de bona qualitat. Els materials adequats ajuden tant a evacuar l’excés d’humitat des de l’interior, com evitar que a l’aigua (neu fosa) de l’exterior se’ns coli dins la bota. Cal recordar que l’aigua condueix la calor molt millor que l’aire (0,58 vs 0,02), de manera que el contacte amb l’aigua freda fa que la pèrdua de calor corporal sigui molt ràpida. A més a més un bon gruix de la sola & plantilles aïllants, ens mantindran lluny del fred de la neu.

La talla del calçat

La talla del calçat ha de ser adequada. Hem recordat que l’aïllament tèrmic s’aconsegueix mitjançant una “barrera” que separa el calor i el fred. Per a ells utilitzem materials que eviten la transmissió de calor. Els mitjons d’hivern solen ser força més gruixuts que els d’estiu per crear aquesta barrera. Això vol dir que necessitarem més espai a l’interior de les nostres botes. A més, a l’hivern, les cambres d’aire (espai) addicionals ens mantindran encara més lluny del fred. Per això cal recordar que el calçat d’hivern necessitaria ser aproximadament 1,5 talla més gran que el d’estiu.

Fer servir mitjons de fibres naturals. La roba tèrmica i els mitjons confeccionats amb llana merina continuen sent un dels millors aïllaments tèrmics que existeixen.

Els mitjons de merino

A continuació, es detallen alguns dels avantatges dels mitjons merino:

  • Calor: La llana merina és una bona conductora del calor, ajudant a mantenir els peus calents durant les jornades fredes. Això es deu a la seva estructura en forma de tija, que atrapa l’aire i el manté al voltant dels peus.
  • Transpirabilitat: La llana merina és una fibra transpirable, ajudant a mantenir els peus secs i còmodes. Això es deu al fet que la llana merina té una gran capacitat per absorbir la humitat, fins a un 30% del seu propi pes.
  • Suavitat: La llana merina és una fibra suau i confortable, que no irrita la pell. Això es deu a la seva estructura en forma de tija, que és més suau que la fibra de llana tradicional.
  • Durabilitat: La llana merina és una fibra duradora, que pot durar molts anys amb un bon manteniment. Això es deu al fet que la llana merina és resistent a la descomposició i a les molèsties.

També és molt important utilitzar el calçat adequat depenen l’activitat que anirem a realitzar, sempre tenint en compte la meteorologia que ens trobarem. 

El calçat de muntanya

A l’hora de triar calçat d’alpinisme / alta muntanya , és important tenir en compte els següents factors:

  • Tipus d’escalada que practicaràs: El tipus d’escalada que practicaràs determinarà el tipus de calçat que necessites. Si estàs escalant en roca, necessitaràs un calçat amb bona adherència. Si estàs escalant en gel, necessitaràs un calçat amb una bona capa d’aïllament.
  • Les condicions climàtiques: El calçat ha de ser adequat per a les condicions climàtiques en què escalaràs. Si estàs escalant en un clima fred, necessitaràs un calçat aïllant.
  • El teu nivell d’experiència: El calçat ha de ser adequat per al teu nivell d’experiència. Els escaladors principiants haurien de triar un calçat més fàcil d’utilitzar.
La vestimenta en muntanya

És important provar el calçat d’alpinisme abans de comprar-lo. Assegura’t que el calçat és còmode i que s’adapta bé al teu peu.

Evitar sudoració excessiva. Com ja hem esmentat abans, l’aigua fa que la pèrdua de calor sigui molt més acusada. Per això en ambients freds hem d’intentar suar tan poc com sigui possible. Per això, hem d’adequar les capes de roba que portem i anar-les gestionant (treien o posant-les) segons la sensació tèrmica que tinguem a cada moment. També s’aconsella portar una capa interior de recanvi (seca).

La hidratació continua sent important. Encara que sembli increïble, la deshidratació també provoca la sensació de fred als peus. Tot i que fem l’activitat en un ambient fred, hem de continuar hidratant-nos de manera adequada.

Les plantilles escalfadores

Plantilles escalfadores. Si malgrat implementar tots els consells anteriors continues tenint fred als peus, t’aconsellem provar les plantilles escalfadores. Gràcies a una reacció química al seu interior, aquestes plantilles es mantenen calentes durant diverses hores. Hi ha plantilles per al peu sencer o només per a la zona d’avantpeu. Al mercat hi ha moltes opcions disponibles així que segur que en trobaràs una, que s’ajusta perfectament a les teves necessitats.

Esperem que aquest article t’ajudi a gaudir molt més de les activitats a la neu. Consulta els nostres propers cursos i activitats a la neu aquí!

Cursos alpinisme i Cursos d’esquí de muntanya

Activitats alpinisme i Activitats d’esquí de muntanya

Pots consultar tot el material específic i demanar consell al nostre partner tècnic Mountain Shop 

Entrenament Trekking
Idioma
×