El partner check en escalada: una revisió de seguretat essencial

El partner check en escalada: una revisió de seguretat essencial

El partner check en escalada: una revisió de seguretat essencial.

L’escalada és un esport de risc que requereix de molta preparació i responsabilitat. Un dels aspectes més importants de la seguretat en escalada és el partner check, una revisió de seguretat que es realitza amb el nostre company d’escalada abans de començar a escalar.

El partner check és una oportunitat per assegurar-nos que el nostre company està preparat per escalar de manera segura. Comprovem el seu equip, el seu estat físic i emocional, i la seva experiència en el tipus d’escalada que volem fer.Un dels aspectes més importants de la seguretat en escalada és la prevenció d’accidents.

Els accidents en escalada poden ser causats per diversos factors, com ara:

 • Equip defectuós: L’equip d’escalada és essencial per a la seguretat, per la qual cosa és important revisar-lo periòdicament per assegurar-se que està en bon estat.
 • Errors humans: Els errors humans són la causa més comuna d’accidents en escalada. És important estar familiaritzat amb les tècniques d’escalada segures i practicar-les regularment.
 • Condicions meteorològiques adverses: Les condicions meteorològiques adverses, com ara la pluja, el vent o la neu, poden augmentar el risc d’accidents en escalada. És important estar alerta a les condicions meteorològiques i escalar en condicions segures.

Per prevenir accidents en escalada, és important:

 • Utilitzar equip d’escalada en bon estat: Abans de cada escalada, reviseu l’equip per assegurar-vos que està en bon estat.
 • Apprendre i practicar les tècniques d’escalada segures: Hi ha molts recursos disponibles per ajudar-vos a aprendre les tècniques d’escalada segures.
 • Escalfar adequadament: L’escalfament és important per preparar el cos per a l’escalada.
 • Escalfar en condicions segures: No escalfeu en condicions meteorològiques adverses.
 • Escalar en companyia: Escalant en companyia, un escalador pot ajudar l’altre en cas d’accident.

Per què és important el partner check?

El partner check és important per a la nostra seguretat i la del nostre company. Ens ajuda a identificar i corregir qualsevol problema potencial que pugui provocar un accident.

A continuació, es mostren alguns dels problemes que podem identificar amb un partner check:

 • Equip inadequat o mal funcionant: Assegurem-nos que el nostre company porta tot l’equip necessari i que aquest està en bon estat.
 • Estat físic inadequat: Assegurem-nos que el nostre company està en bona forma física per escalar.
 • Estat emocional inadequat: Assegurem-nos que el nostre company està preparat mentalment per escalar.
 • Experiència inadequada: Assegurem-nos que el nostre company té l’experiència necessària per escalar el tipus de via que volem fer.

Com realitzar un partner check

El partner check ha de ser complet i exhaustiu. Hem de dedicar el temps necessari per assegurar-nos que el nostre company està segur.

A continuació, es mostren els passos a seguir per realitzar un partner check:

 1. Revisarem la ressenya.  Cal comprovar la ressenya de la via d’escalada i analitzar tota l’escalada, dificultats, horaris, material necessari…
 2. Revisem el seu equip. Comprovem que porta tot l’equip necessari, com ara casc, arnès, corda, mosquetons, friendes, tascons, etc. Aixi mateix revisem sobretot els nussos.

  a) L’arnès està correctament ajustat.
  b) El nus d’encordament (8) esta correctament realitzat.
  c) L’aparell d’assegurar (grigri) funciona correctament. (en cas d’escalada esportiva)
  d) El nus de final de corda 
  e) Altres elements d’escalada de llargs

 3. Revisem el seu estat físic. Preguntem al nostre company com se sent físicament. Si mostra signes de fatiga, dolor o qualsevol altre problema, hauríem de reconsiderar escalar.
 4. Revisem el seu estat emocional. Preguntem al nostre company com se sent emocionalment. Si està nerviós, espantat o estressat, hauríem de parlar amb ell per assegurar-nos que està preparat per escalar.
 5. Revisem la seva experiència. Preguntem al nostre company quina és la seva experiència en el tipus d’escalada que volem fer. Si és un escalador inexpert, hauríem d’explicar-li els riscos i les precaucions que cal prendre.

Respecte a la revisió de l’equip:

 • Casc: El casc és un element de seguretat essencial en escalada. Hauríem de revisar que està en bon estat. També hauríem de comprovar que s’adapta correctament a la nostra testa.
 • Arnès: L’arnès és una peça d’equip que ens permet assegurar-nos a la corda. Hauríem de revisar que està en bon estat. També hauríem de comprovar que s’adapta correctament al nostre cos.
 • Corda: La corda és una peça d’equip essencial per escalar. Hauríem de revisar que està en bon estat. També hauríem de comprovar que té la longitud adequada per a la via que volem escalar.
 • Mosquetons: Els mosquetons són peces d’equip que ens permeten connectar la corda als nostres sistemes d’assegurar i de progressió. Hauríem de revisar que estan en bon estat i no tenen danys. També hauríem de comprovar que s’adapten correctament als nostres sistemes d’assegurar i de progressió.
 • Friends: Els Friends són peces d’equip que ens permeten assegurar-nos en fissures. També hauríem de comprovar que s’adaptaran correctament a les fissures i són de la mida que ens calen.
 • Altres material: Tascons, cordinos, mosquetons específics….

Consells per a un partner check

 • Feu el partner check en un lloc segur i tranquil. D’aquesta manera, podrem concentrar-nos en la revisió i no en els perills de l’entorn.
 • Ser amable i respectuós. El partner check és una oportunitat per ajudar el nostre company a escalar de manera segura.
 • No tingueu por de preguntar. Si no esteu segurs d’alguna cosa, pregunteu al vostre company.

En aquest enllaç a Petzl podràs repasar visualment com realiltzar correctament el partner check

Conclusió

El partner check és una part essencial de la seguretat en escalada. Dedicant el temps necessari a realitzar un partner check complet i exhaustiu, podem ajudar a prevenir accidents i escalar de manera segura.

Partner Check. Procediment de seguretat a l'escalada
Idioma
×