El sistema de 3 capes per a muntanya: la clau de la comoditat

La muntanya és un entorn exigent, on les condicions meteorològiques poden canviar ràpidament. Per això, és fonamental triar la roba adequada per a protegir-nos del fred, la pluja i el vent. El sistema de 3 capes és la millor opció per a vestir-se a la muntanya.

El sistema de 3 capes per a muntanya: la clau de la comoditat

La muntanya és un entorn exigent, on les condicions meteorològiques poden canviar ràpidament. Per això, és fonamental triar la roba adequada per a protegir-nos del fred, la pluja i el vent. El sistema de 3 capes és la millor opció per a vestir-se a la muntanya. Es basa en la combinació de tres peces de roba que compleixen funcions específiques:

Capa interior

La capa interior és la peça de roba que es posa més a prop de la pell. La seva funció principal és absorbir la suor i mantenir la pell seca. Això és important perquè la suor, si no s’absorbeix, pot causar refredaments.

A més d’absorbir la suor, la capa interior també ha de ser transpirable. Això significa que ha de permetre que la suor s’evapori. Si la capa interior no és transpirable, la suor es quedarà atrapada i la persona es sentirà humida i freda. La capa interior ha de ser ajustada, però no massa. Ha de permetre que el cos es mogui lliurement.

Hi ha diferents tipus de capes interiors, fabricades amb diferents materials. Els materials més comuns són el cotó, la llana i l’acrílic.

El cotó és un material absorbent, però no és molt transpirable. La llana és un material transpirable i aïllant. L’acrílic és un material sintètic que és similar a la llana. El tipus de capa interior que s’utilitzi dependrà de les condicions climàtiques. En condicions càlides, es pot utilitzar una capa interior de cotó o acrílic. En condicions fredes, es pot utilitzar una capa interior de llana.

A continuació, es mostren alguns consells per triar una capa interior adequada:

 • Que sigui ajustada, però no massa.
 • Que sigui transpirable.
 • Que  estigui feta amb un material adequat per a les condicions climàtiques.


Capa tèrmica

La capa tèrmica té la funció d’aïllar el cos i mantenir-lo calent. Ho fa mitjançant els materials que està feta. Els materials més comuns per a les capes tèrmiques són la llana, l’acrílic i el polièster.

La llana és un material natural que és molt aïllant i transpirable. L’acrílic és un material sintètic que és similar a la llana. El polièster és un material sintètic que és lleuger i sec.

Tipus de capes tèrmiques
Hi ha diferents tipus de capes tèrmiques, en funció del material, del gruix i de la forma.

 • Capes tèrmiques de llana: Són les més aïllants i transpirables, però també són les més pesades.
 • Capes tèrmiques d’acrílic: Són una bona opció per a condicions càlides o per a activitats que requereixen molta mobilitat.
 • Capes tèrmiques de polièster: Són una bona opció per a condicions fredes o per a activitats que requereixen molta protecció contra el vent.

Com triar una capa tèrmica adequada
A l’hora de triar una capa tèrmica, cal tenir en compte els següents factors:

 • Les condicions climàtiques: En condicions fredes, cal triar una capa tèrmica aïllant i transpirable. En condicions càlides, cal triar una capa tèrmica lleugera i transpirable.
 • L’activitat que es realitzarà: Si l’activitat requereix molta mobilitat, cal triar una capa tèrmica lleugera i ajustada.
 • El gust personal: Hi ha diferents tipus de capes tèrmiques, en funció del material, del gruix i de la forma. Trieu la capa que us sigui més còmoda i que us agradi més.

Diferència amb la primera capa
La principal diferència entre la primera capa i la segona capa és que la primera capa està feta amb materials que són bons absorbents, mentre que la segona capa està feta amb materials que són bons aïllants.

Això significa que la primera capa s’encarrega d’absorbir la suor i mantenir la pell seca, mentre que la segona capa s’encarrega d’aïllar el cos i mantenir-lo calent.


Capa exterior

La capa exterior té la funció de protegir el cos dels elements climàtics, com la pluja, el vent o la neu. Ho fa mitjançant els materials que està feta. Els materials més comuns per a les capes exteriors són el polièster, el niló i el Gore-Tex.

El polièster i el niló són materials sintètics que són impermeables i transpirables. El Gore-Tex és una membrana sintètica que és impermeable, transpirable i tallavents.

Tipus de capes exteriors
Hi ha diferents tipus de capes exteriors, en funció del material, del gruix i de la forma.

 • Capes exteriors impermeables: Són les més comunes i es poden utilitzar en qualsevol condició climàtica.
 • Capes exteriors transpirables: Són una bona opció per a condicions càlides o per a activitats que requereixen molta mobilitat.
 • Capes exteriors cortavientos: Són una bona opció per a condicions ventoses o per a activitats que requereixen molta mobilitat.

Diferències
La principal diferència entre la capa exterior i les altres capes és que la capa exterior està feta amb materials que són impermeables i transpirables. Això significa que la capa exterior s’encarrega de protegir el cos dels elements climàtics, mentre que les altres capes s’encarreguen de mantenir el cos calent i sec. La capa exterior és sempre la capa més externa del sistema de capes.

 

Avantatges del sistema de 3 capes

El sistema de 3 capes ofereix una sèrie d’avantatges enfront d’altres mètodes de vestir-se per a la muntanya:

 • Comoditat: permet regular la calor corporal amb facilitat.
 • Ajustament perfecte: cada capa s’adapta al nostre cos de manera independent.
 • Durabilitat: les peces de les tres capes estan dissenyades per a resistir l’ús intensiu.

Consells per a triar la roba de muntanya

A l’hora de triar la roba de muntanya, és important tenir en compte els següents factors:

 • Tipus d’activitat: no és el mateix vestir-se per a una caminada curta que per a una escalada de diversos dies.
 • Condicions meteorològiques: és important triar peces que estiguin adaptades a les condicions climàtiques de la zona.
 • Talla: les peces han de ser còmodes i ajustar-se bé al cos. Amb una mica de planificació, podem triar la roba de muntanya adequada per a gaudir de les nostres activitats a l’aire lliure amb comoditat i seguretat.

Algunes preguntes freqüents sobre les capes tèrmiques

Quina és la diferència entre la capa tèrmica i la capa base?
La capa tèrmica és un terme general que es refereix a qualsevol capa de roba que s’utilitza per mantenir el cos calent. La capa base és un tipus específic de capa tèrmica que és lleugera i ajustada.

Quin material és millor per a una capa tèrmica?
El millor material per a una capa tèrmica dependrà de les condicions climàtiques i de l’activitat que es vagi a realitzar. En general, la llana és un bon material per a condicions fredes, mentre que l’acrílic o el polièster són bons materials per a condicions càlides.

Com s’han de rentar?
La majoria de les capes es poden rentar a la rentadora en un programa delicat. No obstant això, és important seguir les instruccions d’atenció de la peça de roba.

Podràs trobar un munt d’opcions a salewa.es

Idioma
×