Grampons de Gel
Una mica d’història

Les primeres restes de grampons daten de l’Edat mitjana, encara que ja eren fets servir abans. En els seus inicis, eren simples trossos de fusta travessats amb claus i cordes per a lligar-los als peus. El seu disseny no va evolucionar fins a l’aparició de l’alpinisme, moment en el qual els ferrers de les zones rurals alpines van començar a treballar en dissenys partint de ferradures de cavalleries.

Al principi, les puntes estaven orientades al sòl per a poder caminar sobre el gel. No obstant això, a poc a poc el caminar va anar deixant pas a l’escalada, i van aparèixer els primers dissenys amb puntes frontals. Això va permetre una progressió més ràpida, ja que fins al moment era necessari tallar esglaons per a progressar.

Des de la incorporació de les puntes frontals, l’alpinisme va evolucionar espectacularment. Els dissenys van començar a ser d’allò més variats, encara que amb el temps s’ha demostrat que el més polivalent continua sent un grampó de 12 puntes de disseny més o menys clàssic.

Els grampons actuals

En l’actualitat, existeixen grampons lleugers d’alumini per a ascensions ràpides, sense compromís ni dificultats, i per a esquí de muntanya. Per a l’escalada, van aparèixer dissenys més agressius amb més puntes, puntes verticals com les fulles dels piolets. No obstant això, la revolució va arribar amb els dissenys modulars, que permeten substituir puntes desgastades, variar la longitud i transformar-los de bipunta a monopunta per a les escalades més exigents.

Avui dia, la varietat de models és molt àmplia. Han aparegut grampons lleugers per a escalada, que van caragolats directament a una bota lleugeríssima que recorda més a un peu de gat que a una bota d’alpinisme. També han aparegut grampons lleugers per a trailrunning o per a sabatilles.

Tipus de grampons

Els grampons es poden classificar en tres tipus principals, segons el sistema de fixació a les botes:

 • Grampons automàtics: Són els més segurs i fàcils de fer servir. Es fixen a les botes mitjançant un sistema de dents que encaixen en una osca o inserit en la sola de les botes.
 • Grampons semiautomàtics: Són una bona opció per a aquells que busquen un sistema de fixació fiable i còmode. Es fixen a les botes mitjançant una combinació de dents i corretges.
 • Grampons de corretges: Són els més econòmics i versàtils. Es fixen a les botes mitjançant corretges que s’ajusten a la mesura dels peus.
Grampons automàtics

Els grampons automàtics són els més segurs i fàcils de fer servir. Es fixen a les botes mitjançant un sistema de dents que encaixen en una osca o inserit en la sola de les botes. Aquest sistema proporciona una subjecció ferma i segura, fins i tot en terrenys difícils. Els grampons automàtics són ideals per a activitats que requereixen un alt nivell de seguretat, com l’alpinisme en terreny tècnic o l’escalada en gel.

Avantatges:

 • Alta seguretat
 • Fàcils de col.locar
 • Còmodes

Desavantatges:

 • Més cars que altres tipus de grampons
 • No compatibles amb totes les botes
Grampons semiautomàtics

Els grampons semiautomàtics són una bona opció per a aquells que busquen un sistema de fixació fiable i còmode. Es fixen a les botes mitjançant una combinació de dents i corretges. Els grampons semiautomàtics ofereixen una bona subjecció i són fàcils d’ajustar. Són una bona opció per a activitats que requereixen un nivell de seguretat mitjà, com el senderisme hivernal o l’escalada en gel bàsica.

Avantatges:

 • Bona seguretat
 • Còmodes
 • Compatibles amb una àmplia gamma de botes
 • Col·locació senzilla i efectiva
 • Adaptació a molts tipus de terrenys
Grampons de corretges

Els grampons de corretges són els més econòmics i versàtils. Es fixen a les botes mitjançant corretges que s’ajusten a la mesura dels peus. Els grampons de corretges són una bona opció per a activitats que no requereixen un alt nivell de seguretat, com el senderisme hivernal o l’esquí de muntanya.

Avantatges:

 • Econòmics
 • Versàtils
 • Compatibles amb una àmplia gamma de botes
 • Per muntanyisme hivernal i sortides ràpides
Elecció del tipus de grampó

L’elecció del tipus de grampó adequat depèn d’una sèrie de factors, com el tipus d’activitat que es realitzarà, el nivell d’experiència de l’usuari i el pressupost… Si estàs començant en l’alpinisme o l’escalada en gel, és recomanable triar grampons semiautomàtics o de corretges. Aquests tipus de grampons són més fàcils de fer servir i són compatibles amb una àmplia gamma de botes.

Si tens experiència en aquestes activitats i cerques el màxim nivell de seguretat, els grampons automàtics són la millor opció.

Consells per a l’ús de grampons
 • Abans de fer servir els grampons, assegura’t que estan ben ajustats a les botes.
 • Practica l’ús dels grampons en una zona segura abans d’utilitzar-los en una activitat real.
 • Ves amb compte en caminar o escalar sobre terreny rocós. Els grampons poden danyar les roques.
 • Neta i encera els grampons regularment per a prolongar la seva vida útil.
Manteniment dels teus grampons

Per a garantir la seguretat i el bon funcionament dels grampons, és important realitzar un manteniment regular. Abans de cada sortida, és important revisar els grampons per a detectar possibles danys. Comprova que les puntes estan en bon estat, que les corretges estan ben ajustades i que els cargols estan ben atapeïts. 

 • Neteja

          Després de cada ús, és important netejar els grampons per a eliminar la brutícia, el fang i el gel. Per a això, pots utilitzar un raspall suau o una esponja.

 • Encerat

          L’encerat dels grampons ajuda a protegir-los de la corrosió i el desgast. Pots utilitzar un encerat especial per a grampons o un encerat per a cuir.

 • Esmolat

          Les puntes dels grampons es van desgastant amb l’ús. És important esmolar-les regularment per a mantenir la seva eficàcia. Pots esmolar les puntes amb una llima o amb una eina especial per a esmolar grampons.

Consells de manteniment
 • Guarda els grampons en un lloc sec i ventilat.
 • Evita exposar els grampons a altes temperatures o a la llum directa del sol.
 • Si els grampons es mullen, asseca’ls després de l’activitat per evitar la corrosió.

El manteniment regular dels grampons és essencial per a garantir la seva seguretat i el seu bon funcionament. Amb una mica de cura, els grampons et duraran molts anys!

On comprar-los ?

A la web de salewa trobaràs una amplia gama per poder comprar online. Si vols anar a una botiga fisica, et recomanem visitar les Mountain Shop, els pots trobar a Barcelona, Sabadell, Manresa o Puigcerdà.

I recorda que si has fet una formació, activitat o viatge amb Muntanya Activa, tens un 20% de descompte en productes Salewa, Wild Country o Evolv 🙂

Grampons Salewa
×