La lacra dels esportistes, les agulletes

Les *DOMS, o més conegudes com “agulletes”.

Tots els que hem fet activitat física o esport, en major o menor mesura, hem patit d’agulletesalguna vegada a la nostra vida, i si hi ha algú que no, com se sol dir, ¡que tiri la primera pedra! Diem patit, ja que a priori i per norma general, no es precisament agradable tenir-les, tot i que pot haver algú que les gaudeixi segurament.

Les agulletes, són una afecció molt comú entre els esportistes, o no tan esportistes però si mes no, get activa, i com a tal, creiem que es un tema interessant per dedicar-li aquest petit escrit al blog amb una breu descripció de què són, causes, símptomes i estratègies per poder prevenir-les i alleujar-les.

Què son les agulletes i quines son les seves causes?

Les *DOMS (dolor muscular d’aparició tardana), comunament conegudes com “agulletes”, és la molèstia o dolor que apareix despès de realitzar una activitat intensa a la que la nostra musculatura no està gaire acostumada. Es produeix una lesió microscòpica a les fibres musculars que desencadena una resposta inflamatòria que provoca dolor i inflor. Les agulletes les provoquen especialment, les accions musculars excèntriques, associades particularment a la causa de les *DOMS. Aquests tipus d’accions produeix més agulletes, perquè impliquen un elevat estrès mecànic (acompanyat d’impacte). Un exemple d’acció muscular excèntrica, aplicat a la muntanya, podria ser baixar molta estona per una pendent pronunciada, ja sigui caminant o corrent.

Quines son les afeccions de les agulletes?

Entre els efectes més comuns associats a les agulletes trobem:

  • Dolor muscular: sol ser més intens entre 24 i 72h després de l’exercici.
  • Inflor: pot generar inflor en la musculatura afectada, degut al dany de les estructures musculars.
  • Redueixen la força: com a mecanisme d’autoprotecció i reducció de l’activitat de la motoneurona alfa, que es la que s’encarrega d’enviar estímuls a la musculatura.
  • Rang de moviment reduït: degut a la rigidesa muscular, pot resultar difícil moure’s amb tot el rang de moviment.
  • Alteració de les capacitats perceptives (propioceptius)
Gestió i prevenció de les agulletes

S’ha estudiat molt sobre les agulletes i la seva prevenció completa com a tal, és difícil. No existeix una recepta màgica, una vegada tenim agulletes, no les podem treure, ja que la micro lesió segueix allà amb la seva pèrdua de funcionalitat.

Ho ideal es deixar que el nostre organisme reaccioni de la forma més natural possible. Si més no, el nostre propi organisme ja té les seves pròpies cèl·lules antiinflamatòries i si n’abusem dels “remeis”, pot arribar un punt que no s’activin i no facin la seva funció, perquè des de fora ja s’està fent (aquest seria un cas d’abús extrem).  No obstant, podem fer per intentar evitar-les o sentir-nos millor una vegada les tenim.

A continuació, us donem alguns consells.

Consells per prevenir o alleugir els símptomes
  • Temps d’adaptació a l’exercici: programa d’entrenament i/o activitat adaptats a cada persona. Augmentar la càrrega de forma gradual per permetre que la musculatura s’adapti.
  • Recuperació activa: realitzar entrenament de baixa intensitat per a promoure el flux sanguini i reduir la rigidesa.
  • Aplicació de fred (crioteràpia): exposar els músculs afectats al fred per a ajudar a reduir la tensió muscular.
  • Hidratació: mantenir-se hidratat bevent aigua abans, mentres i durant la pràctica d’exercici físic.
  • Nutrició: amb una dieta equilibrada per a donar suport a la recuperació muscular.
Com a dades curioses de nutrients específics tindríem:
  • ProteÏnes: Per a la regeneració muscular, redueix el mal de les DOMS i es més beneficiosa post
  • Cafeína: Estudis com el de Hurley (2013), demostren que atletes que van consumir cafeína 1h abans d’entrenar tenien menys “agulletes” que el grup que va prendre placebo.
  • Taurina: Estudis com el de Ra, SG. et al. (2015), defensen que dosis de entre dos i tres grams diaris de taurina redueixen les agulletes.
  • Citrulina: Eleva els nivells d’òxid nítric (gas que contribueix en la relaxació del múscul). Prendre aliments amb citrulina abans d’entrenar, ajuda a reduir la fatiga i les agulletes.
  • Estiraments FNP: Incorporar exercicis suaus d’estirament FNP en comptes d’estiraments estàtics, per a millorar la flexibilitat i reduir la tensió muscular.
  • Massatge/Foam Roller: un massatge després de l’exercici o utilitzar el foam roller utilitzant el propi pes corporal, pot ajudar a alleujar el dolor muscular, per l’augment del flux sanguini i reducció de la tensió muscular.
  • Antiinflamatoris: poden proporcionar-nos un alleujament temporal, però no acceleraran el procés de curació.
  • Corprens de compressió: alguns atletes troben alleujament usant peces de compressió per a reduir la inflor i el dolor.
¿Les agulletes son dolentes?

Doncs no necessàriament. En realitat, es una micro lesió (com tots els processos d’entrenament), que amb una deguda recuperació i posterior repetició, farà que incrementi el nostre estat de forma.

S’ha de tenir en compte, que la intensitat del dolor muscular no és proporcional al dany muscular produït. Es a dir, podem fer un treball excèntric i amb impacte que pensem que no s’ha produït dany i que proporcionalment tingui unes agulletes molt més grans. O puc estar molt adaptat a fer baixades a molta intensitat i tenir unes agulletes molt petites. Sempre apareixeran perquè hi ha un estímul superior al que s’està acostumat, però si fem una bona recuperació, i posteriorment repetim l’estímul, podem millorar i aconseguir que allò que ens ha provocat agulletes, en un futur immediat no ho faci.

¿Podem seguir entrenant o fent exercici físic amb normalitat, si tenim agulletes?

Si. Ara be, això no vol dir, que si tenim agulletes i prenem mesures per mitigar els símptomes, puguem tornar a entrenar “a tope”, perquè la micro lesió hi és amb la seva pèrdua de funcionalitat.

Les agulletes poden afectar al rendiment esportiu i desencadenar en lesions més greus si es segueix entrenant a una alta intensitat i les passem per alt.

En definitiva, moltes vegades, les agulletes son una conseqüència inevitable a l’activitat física intensa. No obstant, tot i que poden ser desagradables, generalment, poden desencadenar a una adaptació i enfortiment muscular. El implementar estratègies anteriorment esmentades, ens pot ajudar a que siguin més dolces. Òbviament, si el dolor es massa intens, empitjora o persisteix massa, s’hauria de consultar amb un professional per descartar danys greus.

A Muntanya Activa t’oferim plâns d’entrenaments a mida! Podrás vuele els nostres plans aqui.

Idioma
×