MONTSERRAT 360º, trekking de 2 díes a la muntanya màgica

Montserrat 360º és una travessa a peu de dos dies al voltant del Parc Natural de la muntanya de Montserrat amb el que coneixeràs totes les vessants i els atractius més destacats daquest entorn a través dun itinerari segur i senyalitzat íntegrament.

Gaudirem dunes vistes inmillorables desde els cims de Sant Jeroni (1.236 m) i  el del Montgrós (1.133 m), coneixarem  ermites i baumes  emplaçades en llocs inòspits, que van ser contruïdes per practicar la vida eremítica.  Alhora ens endisarem entre formacions de roca increíbles la major part delles amb noms própis que les identifiquen degut a les formes que representent; com lelefant, la mómia, la cadira, la foradada,..

Una muntanya plena de llegendes

Un entorn envoltat de mites i llegendes,  amb un gran potencial energétic que ha estat motiu de visita de persones d’arreu del món. A més a més aquest entorn de roca està envoltat per un bosc ple de vida,  amb una diversitat notable de flora i fauna. Cal destacar la gran preséncia de la Cabra Salvatge, que de ben segur podràs veure en els llocs més inversemblants de la muntanya.

Per a molts Montserrat és sinómin descalada, peregrinatge i de muntanya propera; i aquest fet fa que sigui una muntanya en part desconeguda. Si que la majoria sabem on es troba, la podem identificar per les seves formes, fins hi em anat alguna vegada,  però  som pocs els excursionistes que ens em endissat i descobert els senders daquesta Muntanya de roca conglomerada. I si ho hem fet, ens em vist sobrepassats per la seva bellessa i atrapats per lestètica dels senders que recorren entre les seves formacions.

Mont, “muntanya”, i serrat, “cadena muntanyosa”

El nom Montserrat prové de la paraula mont, “muntanya”, i serrat, “cadena muntanyosai  es caracteritza per una geomorfològia única, creant un entorn seductor i abrupte. És un massís de roca conglomerada i de formes singulars que s’enlaira bruscament a l’oest del riu Llobregat fins als 1.237,9 m del cim de Sant Jeroni, sent aquest pic el lloc més alt de l’Anoia i del Bages.

La muntanya es caracteritza per inversemblants i capritxoses escultures naturals  causades per l’erosió, pels moviments tectònics i per la multitud de sediments que van ser dipositats al llarg dels anys. I és que fa 50 milions danys,  Montserrat estava ocupat pel delta d’un riu, i les formes que ara veiem són els sediments que shan arrossegat al llarg dels anys. Es comenta també que l’interior d’aquesta muntanya és buida, per on fluctuen corrents tel·lúrics provocant una manifestació d’energia ionitzada. Aquesta produiria uns efectes gairebé màgics a lexterior. És potser la responsable que permet aquests estats meditatius i alteracions de consciència que es viuen als voltants de la muntanya

Un equip professional dopant servei als excursionistes

Darrera del projecte Montserrat360 hi ha professionals especialitzats en la gestió de travesses de muntanya, els mateixos que han gestionat la travessa Cavalls del Vent fins al 2020 i actualment també gestionen  la travessa Buff Entre Refugios, el trekking del Aneto i Posets.

Són gent de muntanya, amb una marcada vocació de servei personalitzat i amb un compromís amb el medi natural.

És la primera travessa de muntanya que ofereix fins a tres categories dallotjment diferent en una metixa nit; podràs escollir entre dormir en un refugi, un alberg o lhotel del Monestir de Montserrat, adaptant-se així a les necessitats de cada persona per tal pug amb comoditat i seguretat la travessa.

Allotjaments de diferentes categories
  • El Refugi Vicenç Barber, ubicat a la zona dAgulles a 890m dalçada, amb una capacitat de 20 persones, guardat pel Llorenç, Ens ofereix habitacions compartides amb lliteres i una cuina excel.lent, les seves paelles són motiu de visita de moltes persones. 
  • Alberg Abat Oliva, ubicat al Monestir de Montserrat, les seves habitacions inclouen bany privat, roba de llit i tovallola. Pagant un suplement també podem gaudir de lhabitació individualment o en parella. Lesmorzar i el sopar són tipus buffet.
  • Hotel Abat Cisneros, també a la zona del monestir, ofereix habitacions dobles o individuals, amb totes les comoditats dun hotel, amb una cuina elaborada i cuidada.
 
Serveis i tracte personalitzat

Des de la web montserrat360.com podràs contactar amb un guia que t’ajudarà a planificar la teva travessa. Et resoldrà els dubtes que et puguin sorgir i et donarà recomanacions en funció del lestat del terreny, el clima i segons els teus interessos particulars. Montserrat ofereix moltes possibilitats i val la pena parlar amb equip dexperts per gaudir al màxim de la travessa.

Una vegada feta la reserva a través de la web rebràs a casa un lot de productes on hi haurà una samarreta de cotó orgànic de producció sostenible certificada i impresa amb tintes vegetals, una ampolla dacer inoxidable, una capsa d’infusions Yogi Tea, un mapa de la Editorial Alpina, una eina indispensable on es veu el recorregut amb molt detall, concretament a una escala de 1:7.500.  Un pot de vitamines Bamboolabs, A més a més disposaràs de parking gratuït durant els dos dies de la travessa si deixes el cotxe al Monestir.

Les etapes

La travessa Montserrat 360º pretén descobrir pas a pas cadascún d’aquests atractius a través de dues jornades. En aquest reportatge descriurem les etapes en aquest ordre, també és possible començar-la desde Can maçana en cas que volguem dormir al Monestir de Montserrat en el seu Hotel o Alberg.

Etapa 1

Monestir de Montserrat – Refugi dAgulles
12
25km – 1.299m+ Horari: 5h

Proposem com a lloc dinici de la travessa el Monestir de Montserrat  i voltajarem la muntanya primer per la seva vessant sud a través dun enramat de camins que de mica en mica ens aniran endissant cap a lesència de Montserrat culminant els seus dos cims principals; Sant Jeroni(1.236 m) i del Montgrós (1.133 m), així com el de l’Albarda Castellana (1.178 m), el cim més alt de la comarca del Baix Llobregat. fins arribar al Refugi Vicenç Ferrer

Linici de letapa és sobre un terreny molt fàcil i freqüentat. Passarem pel Mirador, lErmita i el Pla de Sant Miquel i seguirem pel mateix camí encimentat fins a lestació Superior de Sant Joan. A partir daquí ja caminarem sobre terreny de muntanya.

Passar per Sant Jeroni es converteix en visita obligatòria

Arribarem al Mirador de Serra de les paparres on podrem tenir unes fantàstisques vistes de Collbató i seguint un continu puja i baixa arribarem a lErmita de Sant Jeroni, on agaferem forçes per aconseguir arribar al cim  més alt de Montserrat; Sant Jeroni(1.236 m). Desde el cim tindrem una vista 360º increíble i alhora ja haurem fet la pujada més llarga de la jornada. A partir daquest punt esdevindràn un seguit de pujades i baixades. Desfarem els darrers metres fins al monument a Verdaguer i enfilarem cap al segon cim de la jornada, aquest però implica una certa dificultat tècnica que cal valorar una vegada hi siguem;  lAlbarda Castellana (1.178 m), on amb lajut dunes cordes fixes podrem arribar al mateix cim.

Per la canal de la salamandra i el Montgrós

Seguirem el camí fins arribar a la canal de la Salamandra, una canal sense dificultat però molt estètica, i fotogènica. És un pas màgic, estret i amb pareds verticals per sobre nostre que ens durà fins al coll del Montgrós. Estem a pocs metres del tercer cim de la jornada el Montgrós  (1.133 m). Desde aquí tenim una vista privilegiada de la zona dAgulles. Si no fa vent i el temps acompanya és un bon lloc per picar alguna cosa i deixar-se impregnar per la inmensitat de Montserrat i les seves formes. Un altre lloc especial és el Coll de les Comes on el camí passa ben bé entre unes agulles. Si anem observant la sutilesa del camí que estem fent veurem com la traçada del mateix segueix el pas natural, malgrat en alguns moments ens sembli que el camí ha de quedar tallat en un monet o altre.

Abans darribar el Refugi Vicenç Ferrer passarem per varies balmes i coves que tindrem indicades en el track que us proporcionarem. Una vegada al refugi és lhora de descansar i recuperar forçes enmig duna zona privilegiada, podreu preguntar al LLorenç; el guarda del refugi que és un gran coneixedor de la zona el que necessiteu.

Etapa 2

Refugi dagulles – Monestir de Montserrat
13,33km – 1.161m+ Horari 5h 20

Descobrirem la cara nord de Montserrat, la que dona forma al skyline de la muntanya, el somni de tot escaldor. Nosaltres caminarem pel camí de lArrel, un sender al peu de la roca que ens mostrarà les espectaculars formacions del Cavall Bernat, la Foradada i la cadira  entre daltres fins arribar al Monestir de Montserrat.

Ben esmorzats sortirem del refugi amb la sensanció que el Llorenç, a part de muntanya també sap com cuidar els seus hostes amb uns àpats abundants i de qualitat.

Começarem caminant de baixada fins al pas de la Portella, on ens enfilarem uns metres per un pas excavat a la roca.  Desde aquí seguint en baixada i pla fins ben aprop del parking de Can Massana, punt dinici de la travessa en cas que volguem fer nit a lHotel o Alberg del Monestir de Montserrat.  Ens desviarem just abans del parking  concretament a lindret on trobarem les runes de Sant Pau Vell de la Guardia.

 Vessant nord de Montserrat

A partir daquí i durant pocs quilómetres anem de pla i canviem a la vessant nord de Montserrat.  Un escenari diferent, on predominen pareds verticals de centenars de metres sobre nostre i on escaladors intrèpits senfronten a una dificultat tècnica notable per aconseguir culminar la via que estàn fent. El camí no té cap pérdua doncs està ben marcat i amb poques desviacions. Cal evitar agafar camins que no estàn senyalitzats doncs són laccés a canals on la dificultat sol ser elevada.

Passarem per sota els Frares encantats on no podrem evitar aixecar el cap per mirar la inmensitat de la pared que tenim just a sobre. Seguirem pel camí de lArrel  cap al Coll de Guirló, veurem la Roca foradada, un caprici de la natura. Passarem ben a prop però sense arribar-hi pel Monastir de Santa Cecilia que ens quedarà a la banda esquerra a tocar de la carretera.

Arribats a la Canal del Pou del gat ja estem davant el que serà la darrera pujada continua de la travessa fins al Pla de la Trinitat  on desde aquí ja de baixada arribarem de nou al Monestir de Montserrat.

Travessa ideal per a caps de setmana

Hauran sigut dos jornades completes de caminar per la muntanya de Montserrat, un dels llocs més frequentats pels estrangers quan  visiten la ciutat de Barcelona i alhora una de les muntanyes més desconegudes pels excursionistes. Aquest fet és degut a la aparença poc penetrable de la muntanya. Però que gràcies a la tasca del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i a la xarxa de camins que han habilitat ara és possible conèixer amb seguretat i sense dificultat aquest muntanya màgica. 

  • Època: tot lany excepte agost (fa molta calor)
  • Dificultat:  Itinerari que ranscorre per corriols amb constants pujades i baixades. És exigent físicament però no hi ha dificultat tècnica.

Pots adquirir els packs a la web montserrat360.com i si tens dubtes, informa’t a muntanya activa 🙂

Idioma
×