La història del Pedraforca

La història del Pedraforca es remunta a molts segles enrere. La muntanya, situada entre els termes municipals de Saldes i Gósol, al Berguedà, sempre ha estat un lloc de gran atracció per a les persones que viuen a la zona.

La primera referència escrita al Pedraforca es troba en un document del segle XI. En aquest document, el Pedraforca es menciona com a “Pedra Forcada”. El nom fa referència a la forma de la muntanya, que està formada per dues carenes paral·leles que s’uneixen per un coll.

Al llarg de la història, el Pedraforca ha estat testimoni de nombrosos esdeveniments. Durant la Guerra Civil Espanyola, la muntanya va ser utilitzada com a base militar per a ambdós bàndols. També va ser un lloc important per a la resistència catalana durant la dictadura franquista.

Avui en dia, el Pedraforca és una destinació turística molt popular. La muntanya és un lloc ideal per a la pràctica de l’excursionisme, l’escalada i l’esquí. També és un lloc de gran importància cultural i històrica.

 

Les llegendes del Pedraforca

Al voltant del Pedraforca s’han forjat nombroses llegendes. Una de les més populars és la llegenda del castell encantat. Segons la llegenda, fa molts anys, un grup de sarraïns va construir un castell en la cima del Pedraforca. El castell era una fortalesa impenetrable i els sarraïns utilitzaven per atacar les poblacions del voltant.

Un dia, un grup de vilatans va decidir atacar el castell. Després d’una dura batalla, els vilatans van aconseguir derrotar els sarraïns i destruir el castell. El castell va caure en el buit i va desaparèixer sense deixar rastre.

Una altra llegenda popular és la llegenda de les bruixes. Segons la llegenda, les bruixes es reuneixen a la Tartera, un gran talud de roca situat a la cara est del Pedraforca. Les bruixes es reuneixen per celebrar els seus rituals i per fer mal als humans.

Aquestes són només dues de les moltes llegendes que s’han forjat al voltant del Pedraforca. Aquestes llegendes contribueixen a la màgia i al misteri que envolta aquesta muntanya tan emblemàtica.

 

Les rutes al Pedraforca

Hi ha moltes rutes de senderisme que es poden fer al voltant del Pedraforca. Aquí hi ha algunes de les més populars:

  • Ascensió al Pollegó Superior: Aquesta és la ruta més popular per pujar al cim del Pedraforca. Comença a Gósol i segueix la Tartera de Gósol fins al coll de Verdet. Des d’aquí, es puja per la carena fins al cim. La ruta té una durada aproximada de 4 hores i un desnivell de 1.100 metres.
  • Ruta circular al Pedraforca: Aquesta ruta permet veure tots els vessants del Pedraforca. Comença a Gósol i segueix la Tartera de Gósol fins al coll de Verdet. Des d’aquí, es baixa al refugi Lluís Estasen i es segueix la vall de la Llosa fins a Saldes. La ruta té una durada aproximada de 4 hores i un desnivell de 750 metres.
  • Ascensió al Pollegó Inferior pel Coll de Jou: Aquesta ruta és una mica més exigent que l’ascensió al Pollegó Superior. Comença a Saldes i segueix la vall de la Llosa fins al coll de Jou. Des d’aquí, es puja per la carena fins al cim del Pollegó Inferior. La ruta té una durada aproximada de 4 hores i un desnivell de 1.086 metres.

Hi ha moltes rutes de senderisme que es poden fer al voltant del Pedraforca. Aquí hi ha algunes de les més populars:

Ascensió al Pollegó Superior

Aquesta és la ruta més popular per pujar al cim del Pedraforca. Comença a Gósol i segueix la Tartera de Gósol fins al coll de Verdet. Des d’aquí, es puja per la carena fins al cim. La ruta té una durada aproximada de 4 hores i un desnivell de 1.100 metres.

Imagen de Ascensió al Pollegó Superior al Pedraforca
Ruta circular al Pedraforca

Aquesta ruta permet veure tots els vessants del Pedraforca. Comença a Gósol i segueix la Tartera de Gósol fins al coll de Verdet. Des d’aquí, es baixa al refugi Lluís Estasen i es segueix la vall de la Llosa fins a Saldes. La ruta té una durada aproximada de 4 hores i un desnivell de 750 metres.

Imagen de Ruta circular al Pedraforca
Ascensió al Pollegó Inferior pel Coll de Jou

Aquesta ruta és una mica més exigent que l’ascensió al Pollegó Superior. Comença a Saldes i segueix la vall de la Llosa fins al coll de Jou. Des d’aquí, es puja per la carena fins al cim del Pollegó Inferior. La ruta té una durada aproximada de 4 hores i un desnivell de 1.086 metres.

Imagen de Ascensió al Pollegó Inferior pel Coll de Jou al Pedraforca

A més d’aquestes rutes, hi ha moltes altres opcions per als excursionistes de tots els nivells d’experiència. El Parc Natural del Cadí-Moixeró, on es troba el Pedraforca, ofereix una gran varietat de camins i senders per explorar la bellesa natural de la zona.

 

L’escalada al massís del Pedraforca

L’escalada al Pedraforca és una de les activitats més populars al Parc Natural del Cadí-Moixeró. La muntanya ofereix una gran varietat de vies d’escalada, de totes les dificultats. Les més populars són les que es troben a la cara nord, que és la cara més clàssica de la muntanya.

Algunes vies típiques de la Cara Nord del Pedrafroca: Estasen, Gran Diedre, Pany…

El Parc Natural del Cadí Moixero

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un espai natural protegit situat al nord de Catalunya, a cavall de les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. El parc té una superfície de 41.060 hectàrees i inclou les serres del Cadí i del Moixeró, així com les valls que les separen.

El parc és un lloc d’una gran bellesa natural. Les roques calcàries de les serres del Cadí i del Moixeró formen un paisatge accidentat i escarpat, amb cims que superen els 2.600 metres d’alçada. Les valls del parc estan plenes de boscos, prats i rius.

Una gran varietat de fauna i flora

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un lloc ideal per a la pràctica de l’excursionisme, l’escalada, l’esquí i altres activitats a l’aire lliure. El parc compta amb una gran varietat de rutes de senderisme, així com amb pistes d’esquí i altres instal·lacions per a la pràctica de l’esport.

El parc també és un lloc important per a la fauna. El parc acull una gran varietat d’animals, incloent-hi cérvols, isards, senglars, àguiles, i molts més.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un lloc únic que ofereix una gran varietat d’activitats i atraccions per a tots els gustos.

Atraccions del Parc Natural del Cadí-Moixeró
  • Les serres del Cadí i del Moixeró: Aquestes serres són les dues principals atraccions del parc. Les roques calcàries de les serres formen un paisatge accidentat i escarpat, amb cims que superen els 2.600 metres d’alçada.
  • Les valls del parc: Les valls del parc estan plenes de boscos, prats i rius. Els boscos del parc estan dominats per pins, avets i roures. Els prats del parc són un lloc ideal per gaudir de la tranquil·litat de la natura. Els rius del parc ofereixen oportunitats per a la pesca i la navegació.
  • La fauna del parc: El parc acull una gran varietat d’animals, incloent-hi cérvols, isards, senglars, àguiles, i molts més.
Activitats al Parc Natural del Cadí-Moixeró
  • Excursionisme: El parc compta amb una gran varietat de rutes de senderisme, de totes les dificultats. Les rutes més populars són les que condueixen als cims de les serres del Cadí i del Moixeró.
  • Escalada: El parc és un lloc popular per a l’escalada. El parc compta amb una gran varietat de vies d’escalada, de totes les dificultats.
  • Esquí: El parc té dues estacions d’esquí: Port del Comte i Masella-La Molina.
  • Altres activitats: El parc ofereix una gran varietat d’altres activitats a l’aire lliure, com ara el cicloturisme, la pesca, la navegació, i molts més.
El Refugi Lluís Estasen

El Refugi Lluís Estasen és un refugi de muntanya situat a la Jaça dels Prats, als peus del Pedraforca, a 1.675 m d’altitud. El refugi va ser inaugurat el 26 de juny de 1949, dos anys després de la mort de l’escalador Lluís Estasen, en honor del qual es va batejar el refugi.

El refugi té una capacitat per a 32 persones i disposa de serveis bàsics, com ara cuina, lavabos i dutxes. També disposa d’una botiga de material d’escalada i d’un bar-restaurant.

El refugi és un punt de partida ideal per a les excursions al Pedraforca. També és un lloc de trobada per als escaladors que volen accedir a les vies d’escalada de la muntanya.

Serveis del Refugi Lluís Estasen
  • Cuina: El refugi ofereix un servei de menjars i begudes. El menú inclou plats tradicionals de la cuina catalana, així com plats especials per a escaladors.
  • Lavabos: El refugi disposa de lavabos amb aigua calenta.
  • Dutxes: El refugi disposa de dutxes amb aigua calenta.
  • Botiga de material d’escalada: El refugi disposa d’una botiga de material d’escalada on es pot comprar material d’escalada, roba i calçat de muntanya.
  • Bar-restaurant: El refugi disposa d’un bar-restaurant on es pot prendre un cafè, una cervesa o un menjar.
La muntanya mes emblematica de Catalunya

El Pedraforca és una muntanya espectacular, però també pot ser perillosa. Aquí teniu alguns consells de seguretat per ajudar-vos a gaudir de la vostra visita amb seguretat:

  • Consulteu les previsions meteorològiques abans de sortir. El Pedraforca pot ser un lloc molt perillós amb mal temps. Si hi ha risc d’allaus, no surtis a la muntanya.

  • Porteu l’equip adequat. Això inclou roba i calçat adequats per a la muntanya, així com un mapa i una brúixola. Si planegeu escalar, assegureu-vos de portar l’equip d’escalada adequat, incloent-hi un arnés, una corda, mosquetons, asseguradors i un casc.

  • Avisen algunes persones del vostre pla. Això ajudarà a garantir que algú sap on sou si no torneu a temps.

  • Eviteu sortir sol. Si és possible, sortiu amb un grup d’amics o familiars.

  • Sigueu conscients del vostre entorn. Vigileu les roques soltes, els precipicis i altres perills potencials.

  • Si teniu dubtes, no continueu. Si no esteu segurs de si podeu completar una ruta o una escalada, no continueu.

  • Aquests són només alguns consells bàsics de seguretat. Si sou nou a la muntanya, és recomanable prendre un curs de formació en seguretat en muntanya.

Idioma
×